Το ραντεβού μας δόθηκε λίγες ώρες μετά τον ερχομό του νέου έτους στο καφέ του Μεγάρου Μουσικής. Η πρώτη εντύπωση ύστερα από την τηλεφωνική μας συνομιλία με την Ελισάβετ Μουτάφη δεν διέφερε σε τίποτα από αυτή που σχημάτισα όταν βρεθήκαμε από κοντά: Πρόκειται για μια γλυκιά και ευδιάθετη παρουσία. Μια απλή αλλά συνάμα εντυπωσιακή προσωπικότητα με λαμπερό βλέμμα και αύρα, που αποπνέουν ηρεμία και σιγουριά.

Από τη Γεωργία Χαλκιά

– Οι γιορτές σε βρήκαν μέσα σε πυρετώδεις ρυθμούς προβών. Τι άλλο περιείχαν αυτές οι μέρες πέρα από επαγγελματικές υποχρεώσεις;

Συνειδητοποίησα πως οι στιγμές μετά τον γάμο γίνονται ακόμα πιο έντονες. Ξυπνώ και βλέπω τη βέρα μου και είναι τόσο όμορφο το συναίσθημα, που δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι διαφορετικό να λες «ο άντρας μου», «ο σύζυγός μου». Ένας τίτλος που επιλέγεις ο ίδιος για τη ζωή και για να πάρεις μια τέτοια απόφαση στα 40, όπως εγώ, πρέπει να ξέρεις πραγματικά τι θέλεις. Μέσα μου είναι αισθητές πολλές μικρές αλλαγές και νιώθω υπέροχα γι’ αυτό. Οι φετινές γιορτές περιείχαν απλές οικογενειακές στιγμές ευτυχίας. Μπαίνω στο κλίμα των Χριστουγέννων φτιάχνοντας κουραμπιέδες.

Το μυστικό είναι το καλό βούτυρο και τα ολόκληρα αμύγδαλα. Πέρσι έφτιαξα και βγήκαν πολύ νόστιμοι. Φέτος, λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων, δεν πρόλαβα. Μάλιστα ο Μάνος (σ.σ. ο σύζυγός της, Μάνος Νιφλής) μου είπε “Μα δεν θα φτιάξεις;”». Ο ίδιος βέβαια μαγειρεύει πολύ καλά, σε σημείο που δεν τον φτάνω κι ούτε θα κάνω καμιά προσπάθεια για να τον φτάσω.

– Φέτος, υποδεχτήκατε το νέο έτος στην Πλατεία Συντάγματος παρέα με πλήθος κόσμου και φόντο την πολύβουη πρωτεύουσα. Ποια ήταν η αίσθηση;

Πάντα παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση την αντίστροφη μέτρηση του δημάρχου Αθηναίων για την αλλαγή της χρονιάς. Φέτος, όμως, αποφασίσαμε να ζήσουμε αυτή την εμπειρία από κοντά και νιώσαμε πολύ όμορφα. Είναι η στιγμή που ενώνονται όλοι οι άνθρωποι μαζί, η στιγμή που δεν χωρούν διακρίσεις. Άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι συνάνθρωποί μας είναι εκεί. Ζεις μαζί τους αυτή τη γιορτινή αλλαγή και χάνεται το αίσθημα της μοναξιάς. Ένιωσα ελπίδα για εκείνους, καθώς παρατήρησα πως σε σχέση με παλαιότερα τα πράγματα είναι καλύτερα και είναι μια διαπίστωση πολύ αντικειμενική. Βέβαια χρειάζεται χρόνος ώστε να αρχίσει η κατάσταση να ισορροπεί. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Ως λαός έχουμε κάτι καλό: είμαστε αλληλέγγυοι προς τον συνάνθρωπο, είτε είναι Έλληνας είτε ξένος.

– Πώς βίωσες την οικονομική κρίση;

Ζω σε μια γειτονιά, στην οδό Πατησίων, όπου καθρεφτίζεται σε κάθε γωνιά η κοινωνία μας. Ένιωσα έντονα το μεγάλο «μπαμ» της οικονομικής κρίσης, πέρασε κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μου και εκεί είναι που με έπιασε η ψυχή μου. Πλήθος κόσμου να μετρά τα ψηλά για να εξασφαλίσει μια μπουκιά φαγητό και άλλοι τόσοι ακόμη να κοιμούνται στους δρόμους. Με σόκαρε αυτό που αντίκρισα. Εκείνη τη στιγμή άρχισα να σκέφτομαι πως δεν θα πετάω τίποτα.

Αφήνω φαγητό σε μια γωνία για όσους το έχουν ανάγκη. Προσωπικά με έχει επηρεάσει πολύ η κρίση και ψυχολογικά και οικονομικά. Είναι ένας φαύλος κύκλος, ειδικά στη δουλειά μας. Ο κόσμος θα κοιτάξει πρώτα πώς θα καλύψει τις ανάγκες του, πώς θα φάνε τα παιδιά του και έπειτα πώς θα ψυχαγωγηθεί, κάτι απολύτως λογικό. Στο δικό μας επάγγελμα δεν υπάρχει η βεβαιότητα πως θα έχεις και την επόμενη μέρα δουλειά, πόσο μάλλον την επόμενη σεζόν. Ζοριστήκαμε όλοι οι ηθοποιοί με την οικονομική κρίση.

– Αναρωτιέμαι αν έχουν αυτές τις ανησυχίες και οι κόρες του συζύγου σου, με τις οποίες γνωρίζω πως έχεις πολύ καλή σχέση.

Λατρεύω τις κόρες του Μάνου, την Κωνσταντίνα και την Ισιδώρα, είμαστε σαν κολλητές. Αυτό με ενδιαφέρει. Τα κορίτσια έχουν μια υπέροχη μητέρα και πατέρα, που τις έχουν μεγαλώσει με αξίες και βιώματα, κάτι το οποίο είναι εμφανές στην προσωπικότητά τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Παρατηρούν τα πάντα με λεπτομέρεια και μου κάνει εντύπωση ότι ρωτούν πράγματα που έχουν ουσία.

Γνωρίζουν πλευρές της ζωής που δεν είναι συνηθισμένες για τα παιδιά. Είναι πολύ ώριμα και τυχερά πλάσματα. Πηγαίνουμε θέατρο όλοι μαζί και τις έχω πάρει και στην πρόβα. Μάλιστα η μικρή, η Ισιδώρα, σε μία από τις πρόβες μου, κρατούσε σημειώσεις! Είμαι εκεί για εκείνες και τις αγαπώ πολύ. Είναι σημαντικό πως δεν υπήρχε ποτέ φόβος ή άγχος για τη γνωριμία μας γιατί όλα έγιναν αβίαστα και χαλαρά.

– Το 2020 αναμένεται μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική χρονιά για εσένα με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη.

Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Βάλαρη που με επέλεξε για αυτή την παράσταση, είναι τιμή για εμένα να συμμετέχω σε έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Είχα τη χαρά να παίξω στο παρελθόν στην παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη Ποιος τη Ζωή μου, όπου ο θεατής παρακολουθούσε τη ζωή του εμβληματικού συνθέτη συνοδευόμενη από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε. Μικρασιατική Καταστροφή, Δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Δεκεμβριανά, εξορίες. Στις πρόβες ο Μίκης ήταν εκεί και μας καθοδηγούσε, ενώ όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του μου έδινε συμβουλές.

Νιώθω πολύ τυχερή όλα αυτά τα χρόνια για τα έργα στα οποία έχω συμμετάσχει. Ανεξάρτητα από το ταλέντο, χρειάζεται και η τύχη. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου, γιατί ο πατέρας μου ήταν τραγουδιστής του και κατά κάποιον τρόπο έχω μεγαλώσει μαζί του. Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες, μια τόσο λαμπρή προσωπικότητα που δεν σταματά να κάνει σχέδια για το επόμενο έργο του. Για μένα είναι λατρεία. Ανυπομονούμε να ξεκινήσει η Όμορφη Πόλη, όπου θα ξαναζήσουμε τη θρυλική παράσταση του ’62 στη σύγχρονη μορφή της. Μέσα από ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργείται μια σύγχρονη Όμορφη Πόλη του 2020.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον θεατή να γνωρίσει και την άλλη πλευρά του Μίκη, αυτή του ποιητή. Νομίζω ότι θα είναι από τα πιο σπουδαία δρώμενα που θα συμβούν στον καλλιτεχνικό χώρο, με ερμηνευτές και ηθοποιούς που έχουν γράψει ιστορία. Τον περιμένουμε με χαρά στην πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου.

– Έστω και μια συμβουλή από τέτοιες εμβληματικές προσωπικότητες είναι κληρονομιά. Η χρονιά έκλεισε με την τραγική απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου, τον οποίο γνώριζες. Τι έχεις να θυμάσαι από εκείνον;

Με πιάνει το στομάχι μου. Τον γνωρίζω πολύ καλά και χρησιμοποιώ ενεστώτα γιατί δεν είναι εύκολο να αποδεχτώ την απώλειά του. Τον θαύμαζα πάντα ως σπουδαίο μουσικό και συνθέτη. Όταν τον γνώρισα από κοντά διαπίστωσα και το πόσο σπουδαίος άνθρωπος είναι, πέρα από την καλλιτεχνική του υπόσταση. Η οικογένειά του είναι υπέροχη. Είχα την τύχη να παίξω μαζί του στη σκηνή, στο Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου, μια ιδιαίτερα συγκινητική συνάντηση του κοινού με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Ζούσαμε υπέροχες στιγμές στα καμαρίνια. Θυμάμαι που ερχόταν πάντα πρώτος στην πρόβα και μας έλεγε συνεχώς ιστορίες.

Η κόρη του, η Σεσίλ, πολύ ταλαντούχα, έκανε τις χορογραφίες της παράστασης και φυσικά τα εγγόνια του ήταν εκεί και τον καμάρωναν. Δεν θα ξεχάσω μια φορά κατά τη διάρκεια της παράστασης που είχαν ανέβει στη σκηνή και ο ίδιος δεν το πίστευε. Πόση δύναμη είχε αυτός ο άνθρωπος, μας έφτιαχνε το κέφι. Το καλοκαίρι μάς ανακοίνωσε ότι δεν θα έρθει μαζί μας στην περιοδεία γιατί θα πρέπει να ταξιδέψει εκτάκτως στο Λονδίνο λόγω ενός θέματος υγείας. Μας ευχήθηκε «καλή επιτυχία» για την παράσταση και του ευχηθήκαμε και εμείς «καλή επιτυχία». Ο Θάνος έλειπε από την περιοδεία και οι Νάνοι δεν έπαιξαν… Μόνο εκείνος έπαιζε τους Νάνους. Πίστευα ότι θα νικήσει την αρρώστια.

Έφυγε τόσο ξαφνικά, όπως και τόσοι άλλοι, σαν να σου ξέφυγαν μέσα από τα χέρια. Το μεγαλείο του ήταν η συμπεριφορά απέναντι στους μουσικούς του. Τους λάτρευε. Όταν μάλιστα τελείωνε η παράσταση και εκείνοι έφευγαν, πάντα καθόταν στη σκηνή και συνέχιζε να παίζει μόνος του με το δικό του συγκλονιστικό πάθος. Δεν πεθαίνει κανείς αν εμείς που μένουμε πίσω τον κρατάμε ζωντανό μέσα μας. Ο Θάνος Μικρούτσικος θα είναι πάντα δίπλα μας.

– Ο πατέρας σου ήταν τραγουδιστής και ο θείος σου, ο Μάκης Τσέλιος, ένας επιτυχημένος άνθρωπος στον χώρο της μόδας. Σκέφτηκες ποτέ να ακολουθήσεις τα χνάρια του;

Αν και ήμουν ανάμεσα στον χώρο της μόδας και της υποκριτικής, τελικά με κέρδισε το σανίδι. Το μικρόβιο της ραπτικής το είχα από μικρή, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μπω κι εγώ σε αυτό τον… χορό! Μετά τις γιορτές θα αρχίσω να παίρνω τα ηνία του ατελιέ. Μαζί θα ξεκινήσουμε μια επαγγελματική συνεργασία. Η πρόταση που μου έκανε έγινε ύστερα από αρκετή σκέψη. Δεν παίρνει εύκολα τέτοιου είδους αποφάσεις. Από την άλλη με εμπιστεύεται και γνωρίζει πως θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Το πιο σημαντικό σε αυτό τον χώρο είναι τι βλέπεις εσύ πάνω στο πρόσωπο για το οποίο δημιουργείς. Η μόδα είναι τέχνη. Ο θείος μου δεν είχε εμπλακεί ποτέ σε αποφάσεις μου, με συμβούλευε πάντα «Να είσαι εσύ». Είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος και νομίζω ότι αυτή η αξιοπρέπειά του είναι που τον κάνει  τόσο αγαπητό.

– Προσωπικά και επαγγελματικά βρίσκεσαι στην καλύτερη φάση, όπως και ο σύζυγός σου. Πώς σου φάνηκε ο ρόλος του ως παρουσιαστή στη δημόσια τηλεόραση;

Ήταν πολύ σκληρό να σηκώνεται κάποιος στις 04:15 το χάραμα, όμως μου άρεσε πολύ η εκπομπή Πρωινή Βάρδια, που παρουσίαζε, και πολλές φορές ξυπνούσα για να τη δω. Ήταν μια διαφορετική εκπομπή, στην οποία φιλοξενούνταν με αντικειμενικότητα όλες οι απόψεις. Είμαι πολύ περήφανη για τον Μάνο και τη διαδρομή που έχει κάνει ως δημοσιογράφος. Είναι διευθυντής και δημιουργός του Enikos.gr, αρχισυντάκτης στο Ενώπιος Ενωπίω και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Real FM. Λατρεύει τη δουλειά του και είναι ευτυχισμένος για όσα έχει καταφέρει, κάτι που αναγνωρίζει ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος με τη σειρά του τον έχει εμπιστευτεί.

Αυτό που μου λέει διαρκώς ο Μάνος για τον Νίκο Χατζηνικολάου είναι το πόσο μελετά τον καλεσμένο του πριν από κάθε συνέντευξη. Λόγω επαγγέλματος, μου έχει διδάξει πόσο σπουδαίο είναι για έναν δημοσιογράφο να κάνει ρεπορτάζ και να διασταυρώνει την είδηση. Έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη για την πληροφορία που μεταφέρει. Στις μέρες μας η αντικειμενικότητα της είδησης είναι αναγκαία.

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Instafeed