Από τον Πάνο Γεωργίου,

Στο νέο της γραφείο, που νοίκιασε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν ακόμη στοιβαγμένες κούτες, τις οποίες οι βοηθοί της προσπαθούν να τακτοποιήσουν. Μη φανταστείτε ότι είναι πολλοί, μια μικρή, ευέλικτη ομάδα που πίνει νερό – και πολλούς καφέδες στο όνομά της. Η Έλενα Κουντουρά εμφανίζεται με τζιν και χωρίς μακιγιάζ. Θα πρέπει να ταξιδέψει στη Ρόδο, οπότε κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. «Δεν είναι εύκολο να γυρίσεις όλη την Ελλάδα μέσα σε δύο εβδομάδες. Σχεδίασα μια περιοδεία, ώστε να επισκεφτώ όσες περισσότερες περιοχές μπορώ» μου λέει ενώ κάθεται στο λιτό της, λευκό γραφείο.

Έχει συμπληρώσει αισίως δεκαπέντε χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα, άρα είναι μπαρουτοκαπνισμένη στη δυσβάσταχτη προεκλογική περίοδο, που καταβάλλει τους υποψηφίους. «Η προεκλογική περίοδος υπενθυμίζει στον πολίτη πως πρέπει να πάει να ψηφίσει τον πιο ικανό –κατά τη γνώμη του– για να τον εκπροσωπήσει στην επόμενη Ευρωβουλή, εκεί όπου θα καθοριστεί και το προς τα πού θα βαδίσει η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα» μου λέει. Στην επόμενη μία ώρα θα μου αναλύσει το έργο της στο Υπουργείο Τουρισμού, τον λόγο που επέλεξε να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τη σχέση της με τα δύο της αγόρια.

Είσαι αγχωμένη τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο ή λόγω της εμπειρίας σου μπορείς να το διαχειριστείς;

Δεν είμαι αγχωμένη. Δουλεύω μεθοδικά και θεωρώ πως όλοι κρινόμαστε από το έργο μας, και οι πολίτες αντιλαμβάνονται. Καταλαβαίνω πως θα κριθώ για όλη μου την πορεία. Άλλωστε, δεν θα πω και κάτι διαφορετικό από αυτά που για χρόνια πρεσβεύω. Είμαι στη δημοσιότητα από πολύ μικρή, λόγω του αθλητισμού, της σταδιοδρομίας μου στη μόδα, του κοινωνικού μου έργου και φυσικά λόγω του κοινοβουλευτικού έργου. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάναμε πολύ καλή δουλειά και στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Ήταν η πρώτη φορά που ενωθήκαμε, με τις Περιφέρειες, τους παραγωγικούς φορείς, τον ιδιωτικό τομέα. Είναι επιτυχία όλων μας ό,τι πετύχαμε στο Υπουργείο Τουρισμού και, πάνω απ’ όλα, του απλού εργαζόμενου. Από την αεροσυνοδό που καλωσορίζει τους τουρίστες μέχρι τον οδηγό ταξί, τον εργαζόμενο στο ξενοδοχείο, τον ξεναγό, τον υπάλληλο σε ένα κατάστημα εστίασης… Όλα αυτά μάς κάνουν γνωστούς παγκοσμίως, η ζεστή ελληνική φιλοξενία, και όλοι οι επισκέπτες φεύγουν με εξαιρετικές εντυπώσεις και γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στις πατρίδες τους. Και αυτή η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι η πιο σημαντική. Όλα αυτά χτίστηκαν χρόνο με τον χρόνο. Έτσι, φτάσαμε το 2018 να έχουμε κάνει το ιστορικό ρεκόρ των 33 εκατ. αφίξεων και τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 18,5 δισ. Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20,6% του ΑΕΠ της χώρας, άμεσα και έμμεσα έσοδα 37,5 δισ. ευρώ.

Ποια ήταν τα βήματα που έγιναν για να φτάσουμε έως εδώ;

Θέλαμε να επιμηκύνουμε την καλοκαιρινή περίοδο, να ενισχύσουμε τη χειμερινή, να προωθήσουμε προορισμούς που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς, δημιουργήσαμε θεματικά προϊόντα, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός, η γαστρονομία, ο τουρισμός της περιπέτειας και πολλά άλλα. Το mega trend στον παγκόσμιο τουρισμό αυτή τη στιγμή είναι οι αυθεντικές εμπειρίες. Βέβαια, πρωταγωνιστής θα είναι πάντα ο πολιτισμός και ιστορία μας, αυτή είναι η αλήθεια. Ένα άλλο κομμάτι ήταν το άνοιγμα νέων αγορών. Ενισχύσαμε την παρουσία μας στη Ρωσία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ με απευθείας πτήσεις –για τις οποίες διαπραγματευτήκαμε σκληρά– και επίσης στην Κίνα. Αυτές οι κινήσεις ενεργοποίησαν και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέρσι στην αγορά δόθηκαν επιπλέον 55.000 κλίνες και φέτος θα δοθούν άλλες 20.000. Αυτή η στρατηγική και οι λεγόμενες «καλές πρακτικές» αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, τον ΟΟΣΑ, στον οποίο προεδρεύσαμε στην πανηγυρική τελετή για τα 100 χρόνια του Τουρισμού. Εκεί μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για το πώς μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει την αξία του τουρισμού και έχει την πολιτική βούληση μπορεί να φέρει αυτά τα αξιόλογα αποτελέσματα σε δύσκολα χρόνια.

Ήταν ο τουρισμός που κράτησε την Ελλάδα όρθια, ενίσχυσε την οικονομία και έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε και κοινωνική πολιτική. Το πιο δυνατό κομμάτι ήταν πως ισχυροποιήσαμε τη θέση μας διεθνώς. Εκλεχθήκαμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ενισχύθηκε το κύρος της χώρας μας και η εικόνα της στο εξωτερικό. Αυτό ήταν πολύ σπουδαίο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αντιλήφθηκα πόση αξία έχει να βρίσκεσαι εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις, να συμμετέχεις με ισχυρή φωνή εκεί όπου χαράσσονται οι πολιτικές. Έτσι, όπως πετύχαμε αυτά για τον τουρισμό, θεωρώ πως είναι σημαντικό στην Ευρωβουλή να πάνε άνθρωποι που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας – και το λέω για τους εκλεγόμενους όλων των παρατάξεων.

photo credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

Πώς είσαι ως μαμά; Είσαι η κλασική Ελληνίδα μάνα;

Ναι, είμαι.

Τρέχεις πίσω από τα αγόρια σου με τις ζακέτες;

Ναι! (γέλια) Έχω δύο αγόρια, τα οποία είναι όλη μου η ζωή. Είμαι πολύ ειλικρινής και λέω πως από τότε που τα απέκτησα δεν υπάρχει πλέον «εγώ», αλλά μόνο «εσύ», κι έχει να κάνει με τον καθένα από τους δύο χωριστά. Ο καθένας τους έχει τη δική του προσωπικότητα και το μόνο που με νοιάζει είναι να είναι υγιείς και να προσέχουν τον εαυτό τους. Είμαι βέβαιη πως θα βρουν τον δρόμο τους. Τους μεγάλωσα με αρχές και αξίες και πιστεύω πως μπορούν να βρουν αυτά που θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Και, τέλος, εύχομαι να είναι και υπερήφανοι για εμένα και με όσα ασχολούμαι.

Δουλεύοντας πολλές ώρες, υπήρξαν στιγμές που ένιωθες τύψεις;

Πάντοτε μια μητέρα θα νιώθει αυτές τις τύψεις, ακόμη κι αν δεν πρέπει. Όταν ήταν πιο μικρά, ήθελα να είμαι συνεχώς εκεί, μαζί τους. Βέβαια, ήθελα και να είναι ανεξάρτητοι, γιατί είναι αγόρια. Όπως κι εγώ ήμουν, ως κορίτσι. Τα κορίτσια είναι πιο ανεξάρτητα από τα αγόρια. Νομίζω πως το έχω πετύχει… Ήμουν κοντά τους όσο έπρεπε και, στη συνέχεια, όταν μεγάλωσαν, έφυγαν και τότε ήταν που τους έλεγα «Ελάτε λίγο να σας δω». (γέλια) Άλλαξαν οι ρόλοι. Θέλω για εκείνα ό,τι θέλουν όλες οι μητέρες για τα παιδιά τους: Να είναι υγιή και ασφαλή.

Δεν τους τηλεφωνείς τρεις φορές την ημέρα;

Όχι. Ειδικά με το τηλέφωνο, έχουν εκείνοι παράπονο πως δεν τους παίρνω. Αλλά τους έχω πει πως θέλω να μου στέλνουν μηνύματα και να μου λένε πού βρίσκονται για να είμαι ήσυχη. Εγώ δεν τους ενοχλώ με τηλεφωνήματα, είμαι διακριτική.

Θέλεις να είσαι φίλη τους ή πάνω απ’ όλα βάζεις τον ρόλο της μητέρας;

Νομίζω και τα δύο. Από τη μία, είμαι η μητέρα τους, τρέφω για εκείνα μια ανιδιοτελή αγάπη και ξέρουν πως θα είμαι πάντα εκεί. Από την άλλη, όμως, θέλω και να με εμπιστεύονται, να μοιράζονται μαζί μου τους προβληματισμούς τους, γιατί πιστεύω πως μπορώ να τους βοηθήσω, μπορώ να τους πω μια γνώμη. Υπήρξα κι εγώ έφηβη και ίσως η εμπειρία μου να τους είναι χρήσιμη. Πάντα προσπαθώ –και το έχω πετύχει– να συζητάμε. Άσχετα αν μετά κάνουν το δικό τους και έτσι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Πιστεύω πως όταν τους λες κάποια πράγματα, τους μένουν.

Ως μοντέλο είχες γυρίσει τη μισή υφήλιο, το CNN είχε το όνομά σου στη λίστα με τα δέκα πιο σημαντικά μοντέλα. Πώς θα αντιδρούσε τότε η 20χρονη Έλενα αν της έλεγαν ότι κάποια στιγμή θα γινόταν υπουργός;

Θα σε πάω πιο πίσω, μια και από τα 13 μου ήμουν στον στίβο και απόλαυσα τις πρώτες μου επιτυχίες σε μικρή ηλικία, έπειτα από σκληρή δουλειά και προπόνηση – μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία, όχι συγκυριακά και τυχαία. Απαιτείται πάθος και πειθαρχία. Παραμένω αθλήτρια και προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερη, να ξεπερνάω τον εαυτό μου. Αντίστοιχα, μια άλλη πρόκληση είδα όταν μπήκα στον χώρο της μόδας. Ήταν ένα ταξίδι ζωής, ένα σχολείο, στο όποιο θήτευσα δίπλα σε ξεχωριστούς ανθρώπους, σπουδαίους… Ήταν μια τεράστια εμπειρία με επιτυχίες και ένιωθα πως και μέσα από αυτόν τον ρόλο εκπροσωπώ την πατρίδα μου. Όταν γύρισα από το εξωτερικό, το 1997, μπήκα στον εκδοτικό χώρο. Ήθελα να διοχετεύσω την εμπειρία που απέκτησα στην Ελληνίδα. Κι επειδή είμαι άνθρωπος που έχει μεγάλο κοινωνικό εθελοντικό έργο, ήθελα να εστιάσω στην οικογένεια, τα προβλήματά της, στα παιδιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οικογενειακή βία. Είχα πρωτοστατήσει στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε το 2006, με ενδιέφερε πολύ αυτό το κομμάτι. Η προσφορά για μένα είναι στάση ζωής. Έτσι, μπήκα στην πολιτική, μέσα από την ανάγκη να προσφέρω κοινωνικά, δεδομένου πως στο ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζονται οι νόμοι που επηρεάζουν τη ζωή μας. Όλα όσα θέλουμε για μια κοινωνική ευημερία. Όλα αυτά ήταν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποστήριξα από την πρώτη στιγμή ως βουλευτής και αργότερα ως υπουργός. Υποστήριξα αυτά τα προοδευτικά νομοσχέδια γιατί στο επίκεντρο της πολιτικής πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος. Θα πρέπει να δουλεύουμε για την κοινωνική πρόοδο, γι’ αυτό και είμαι απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που έφεραν τη φτώχεια και την ανεργία… Πολιτεύτηκα πέρα και μακριά από κομματικά συμφέροντα.

photo credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

Τι σε έκανε να ανταποκριθείς στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε όλους τους προοδευτικούς πολιτικούς και πολίτες. Σε εκείνους που αντιλαμβάνονται πως μόνο προοδευτικές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας. Θεωρώ πως ήταν φυσικό επακόλουθο να ανταποκριθώ στο κάλεσμα, στη διεύρυνση που επιχειρεί ο πρωθυπουργός στους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή θέλω να με κρίνουν για το έργο μου και την προσφορά μου. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να τα απαξιώσουν όλα αυτά και να βάλουν ταμπέλες, εγώ ποτέ δεν πολιτεύτηκα με αυτές. Ψηφίζω πάντοτε με γνώμονα το εθνικό όφελος και κατά συνείδηση. Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θέλει να τον εκπροσωπούν άνθρωποι με προτεραιότητά τους τον άνθρωπο.

Σε έχω ακούσει να λες «Να κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό παγκόσμιο πρωταθλητή». Μιλάς για αγώνες, για πρωταθλητισμό. Πόσο σε έχει διαμορφώσει η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό και πόσο ευθύνεται για αυτό που είσαι σήμερα ως άνθρωπος;

Ο αθλητισμός ήταν για μένα ένας πολύ σημαντικός σταθμός, γιατί έμαθα να βάζω στόχους, να αγωνίζομαι, να γίνομαι καλύτερη ξεπερνώντας τον εαυτό μου και να προσφέρω στην πατρίδα μου – γιατί ήμουν και δέκα χρόνια στην Εθνική Ελλάδος και είναι πολύ συγκινητική η στιγμή που ανεβαίνεις στο υψηλότερο βάθρο και ακούς τον εθνικό σου ύμνο δακρυσμένος. Έτσι, απέκτησα τα εφόδια για να πορευτώ στον στίβο της ζωής. Θεωρώ πως η ψυχή και η καρδιά μου παραμένουν αυθεντικές, θέλω να αρέσω για την αλήθεια μου, αγωνίζομαι για να πετύχω τους στόχους μου προς όφελος της πατρίδας μου. Ξέρεις, στο ευ αγωνίζεσθαι δεν βάζεις τρικλοποδιά στον αντίπαλο για να πέσει και να κερδίσεις εσύ. Είσαι εσύ που θα πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, να γίνεις ο καλύτερος. Μόνο τότε θα έρθει η νίκη. Νίκη είναι να πετυχαίνεις τους στόχους που βάζεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό People.