Το πρωί, με αφορμή το σχόλιο του σχεδιαστή μόδας, Βασίλη Ζούλια, με το οποίο συνέκρινε την κομψότητα της Μαρέβας Μητσοτάκη, με αυτήν της Αμαλίας Μεγαπάνου, οι παλαιότεροι ίσως θυμήθηκαν την υπέρκομψη γυναίκα που κάποτε υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

View this post on Instagram

Λοιπόν… η @marevagrabowskimitsotaki είναι η πρώτη…. πρώτη κυρία που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για το ανεπιτήδευτο ,cool ,φρέσκο και εντελώς προσωπικό στυλ της μετά την Αμαλία Μεγαπάνου που ίσως ήταν και η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να επισκιάσει την Τζακυ Κένεντυ όταν φωτογραφήθηκαν μαζί στην επίσκεψη των Κένεντυ στην Ελλάδα όπου η Αμαλία φορούσε το συγκεκριμένο φόρεμα του Jean Desses και η Τζακυ ήταν ντυμένη από τον Oleg Cassini. Μετα την Αμαλία το χάος θα έλεγε κανείς … ολες οι πρώτες Κυριες μετά απ αυτήν ήταν κάτω του μετρίου όσον αφορά την προσωπική άποψη και κυρίως το προσωπικό στυλ… κατι που δεν αλλάζει ακομη και με 1000 στυλιστες και συμβουλους …γιατι το στυλ οπως όλοι γνωρίζουμε ούτε αγοράζεται ούτε το σπουδάζει καποιος … το εχεις η δεν το εχεις … Αυτες οι δυο πρωτες κυριες το έχουν και παρακαλώ μην αρχίσετε τις συγκρισεις γιατί αυτος δεν είναι ο λογος του ποστ… Εχουμε δει πολλά…μέσα στα σχεδόν 60 χρονια από την Μεγαπάνου και μετά…μέχρι που εμφανίστηκε η Μαρεβα σαν breath of fresh air στο προεδρικό…and that’s her big credit… Εννοείται ότι τα γράφω όλα αυτά γιατί πέσατε σαν κοράκια για την εμφάνιση της Μαρεβας στην Γαλλία …αισθάνθηκα ότι έπρεπε να εξηγήσω κάποια πράγματα όπως μόνο εγώ μπορώ και οποίος καταλαβε καταλαβε… η Μαρεβα έχει στυλ και άποψη τελεια και παυλα …και όχι μόνον…αλλά σήμερα για αυτό μιλαμε εδώ… και αυτο είναι πολύ πιο σημαντικό από μια πετυχημένη η οχι εμφάνιση…. #αυταταολιγα #very2020firstlady

A post shared by Vassilis Zoulias (@vzoulias) on

Οι νεότεροι ίσως επιχείρησαν να γκουγκλάρουν το όνομά της για να δουν φωτογραφίες της και να καταλάβουν σε τι αναφερόταν ο Βασίλης Ζούλιας. Και πάλι, όμως, χωρίς το ιστορικό περίβλημα που κύκλωνε αυτή την κομψότητα, η σύγκριση θα αδικούσε και τις δύο γυναίκες.

Ποια είναι, λοιπόν, η Μεγαπάνου; Οι περισσότεροι ίσως τη γνωρίζουν ως σημαντική συγγραφέα και ως τη γυναίκα που είχε καταφέρει να μαγέψει Ευρώπη και Αμερική, όχι μόνο με την κομψότητα της εξωτερικής της εμφάνισης, αλλά και με την αρχοντιά των τρόπων της…

Γεννημένη το 1929 η Αμαλία Μεγαπάνου (1929), υπήρξε για περίπου μια δεκαετία σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και εκείνα τα χρόνια πολλοί έσπευδαν με φαρμακερή γλώσσα να σχολιάσουν ότι η φινέτσα και η αριστοκρατική της καταγωγή, σε συνδυασμό με την εξαιρετική μόρφωση και την καλλιέργειά της, ήταν ο ιδανικός τρόπος για να δει με καλό μάτι ο λαός, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο μόνος τρόπος για να κυνηγήσει αυτός ο κάπως τραχύς πολιτικός την πρωθυπουργία.

Παντρεύτηκαν το 1951 και για περίπου μία 5ετία η Μεγαπάνου έκανε τους Αμερικανούς να μιλούν για την ελληνίδα «Τζάκι Κένεντι», μια γυναίκα που είχε χαρακτήρα και παιδεία μαζί και που παρά τη δύσκολη συμβίωση της με τον Καραμανλή, τον ακολούθησε ακόμη και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60.

Η σχέση τους υπήρξε απολύτως προβληματική και γι’ αυτό διήρκεσε μέχρι το 1972, όταν εκείνη αποφάσισε να καταθέσει αίτηση διαζυγίου. Η υπομονή της, η γλυκύτητα στους τρόπους και η φυσική της ευγένεια, ακόμη και όταν οι δυσάρεστοι τρόποι του Καραμανλή γίνονταν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες την είχε κάνει αγαπητή και αξιοσέβαστη τόσο στους πολιτικούς κύκλους όσο και στον απλό λαό, που στο πρόσωπό της αναγνώριζε μία πραγματική κυρία που ήξερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όποιες κι αν ήταν αυτές.

Ύστερα από αυτό τον, μάλλον αποτυχημένο γάμο, η Μεγαπάνου παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Στη μνήμη όλων έμεινε ως η υπέρκομψη γυναίκα που δεν άφησε τους τίτλους, τις αποτυχίες και τα εμπόδια να κάμψουν την επιθυμία της για προσωπικά συγγραφικά επιτεύγματα, ως μια γυναίκα που στο πρόσωπο της συναντιούνταν η πραγματική καλλιέργεια με την εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου των γραμμάτων και του ωραίου, πολιτισμένου κόσμου της Δύσης.