Όσο το επεξεργαζόμαστε στο κεφάλι μας, τόσο πιο ωραία μας μοιάζει η ιδέα με τον Άγγελο Μπράτη να ταξιδεύει σε διάφορες μητροπόλεις της μόδας και να μας ξεναγεί στα μυστικά του χώρου σαν να είναι ο γευσιγνώστης Μπουρντέν. Όπως περιέγραφε εκείνος τη μαγεία της απλής γεύσης, έτσι να περιγράφει και ο Μπράτης τη «γεύση» της απλότητας στη μόδα.

Στο σημερινό επεισόδιο του GNTM o Άγγελος Μπράτης αναλαμβάνει να ντύσει τα κορίτσια με δικές του δημιουργίες. Δικές του και της μητέρας του που αποτελεί και την πηγή έμπνευσης για το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του μέχρι σήμερα.

Έχοντας ένα στυλ που φαίνεται ελιτίστικο, ο Άγγελος Μπρατης έχει εντελώς διαφορετική σκέψη γύρω από τη μόδα και τον εαυτό του μέσα σε αυτή. Στο δικό του μυαλό δεν είναι ελιτιστής. Απλώς βλέπει τη μόδα με την πιο καλλιτεχνική της πλευρά. Δεν βλέπει απλώς ένα ρούχο που θα μπει σε ένα σώμα. Βλέπει ένα καλούπι. Αυτό είναι το κάθε σώμα. Και αυτό το καλούπι του εξάπτει τη φαντασία.

Το καταλαβαίνει κανείς από τον τρόπο που μίλησε στην Ελένη Μενεγάκη ως καλεσμένος στην εκπομπή. «Εγώ είμαι κεραμίστας» λέει με έναν κλασάτο στόμφο. Αυτές οι δύο λέξεις χαρακτηρίζουν ίσως και τον modus vivendi του. Η εικόνα του μέσα από το GNTM αναπόφευκτα διαθλάται και δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι πεπιεσμένο ανάμεσα σε τηλεοπτικούς όρους.

Έχουμε την αίσθηση ότι η αλήθεια του, η περισσότερη από την αλήθεια του εν πάση περιπτώσει, βρίσκεται σε συνεντεύξεις όπως αυτή στην Ελένη Μενεγάκη. Κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι η παρουσία του στην εκπομπή ώθησε κι εκείνη να κάνει μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις της.

Μεγαλωμένος κάπου στην Κατεχάκη, αλλά και με σημαντικά διαστήματα της ζωής του στην Πελοπόννησο, κάτω από τ΄αυλάκι, ο Άγγελος Μπράτης δεν θυμάται τον εαυτό του να μην αγαπά το σχέδιο και τη μόδα. Κι αυτό το τονίζουμε γιατί σε αυτά τα μέρη ήταν που ο ίδιος ένιωθε, κατά δήλωση του σε συνέντευξή του στη Μερόπη Κοκκίνη για τη Lifo, να πνίγεται. Μολαταύτα, εκεί πήρε τις πρώτες του ιδέες για τη μόδα από τη μοδίστρα μητέρα του.

Σε ηλικία 18 ετών πήρε την απόφαση να μείνει με τον παππού και τη γιαγιά του στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Βελουδάκη και να ξεκινήσει σιγά σιγά να δημιουργεί δικά του πράγματα βασισμένος στις πτυχώσεις και τα τετράγωνα σχήματα. Μαθηματικά και γεωμετρία.

Αυτά ήταν και είναι ως σήμερα τα δύο όπλα του. Κι αφού μιλάμε για δύο έννοιες που ήκμασαν στην αρχαία Αθήνα, είναι λογικό τα σχέδια του να χαρακτηρίζονται από μια ελληνικότητα. Αυτό του λένε διαρκώς στις εκθέσεις των κολεξιόν του.

Μετά τη σχολή, ο Άγγελος Μπράτης βρέθηκε με κάποιο τρόπο να φοιτά στη Σχολή Μόδας του Άρνεμ στην Ολλανδία. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα που επέδρασε απόλυτα στην κοσμοθεωρία του, την Ανζελίκ Βέστερχοφ, διευθύντρια της Σχολής. Από κει και πέρα όλα έγιναν με κάποιο τρόπο. Ο ίδιος δεν ξέρει με ποιο τρόπο έγιναν. Ξέρει όμως με ποιον τρόπο δε θα γίνονταν ποτέ. Κι ο μόνος τρόπος για να μη γίνει κάτι, είναι να του επιτρέψεις να μη γίνει. Μπορεί να μη βγάλει το σχήμα που φανταζόσουν, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει κάτι αν το διεκδικήσεις.

Από τα 23 του και μετά ο Άγγγελος Μπρατης διέγραφε διεθνή πορεία, κέρδισε το περίφημο βραβείο «Who Is On Next?», δούλεψε στον Οίκο Vionnet, παρουσίασε συλλογή του στο Teatro Armani και σημείωσε μια σειρά από διακρίσεις.

Παρά το ότι οι πόρτες του είναι ανοιχτές και μεγαλύτερες στο Λονδίνο και το Παρίσι και το Μιλάνο, ο ίδιος δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένος με το ελληνικό καλοκαίρι και όλα όσα προσφέρει στην τέχνη. Στην τέχνη της μόδας. Στην τέχνη του Άγγελου Μπράτη.

Άγγελος Μπράτης: Δείτε πόσο μοιάζει με τη μαμά του!