triseutixismenoi

Kλασικές κωμωδίες, πολιτικά και κοινωνικά δράματα, μεταφορές εμβληματικών φιλμ και έργων της παγκόσμιας κι ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και μοντέρνες προτάσεις και πειραματισμοί διαμορφώνουν τον αθηναϊκό θεατρικό χάρτη για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, προσφέροντας στους θεατές μία βεντάλια επιλογών για όλα τα γούστα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει ορισμένες από τις σημαντικότερες θεατρικές πρεμιέρες που αναμένουμε έως τον Μάιο, μέχρι και την ολοκλήρωση της σεζόν.

Εκκινώντας από το Εθνικό θέατρο, στην Κεντρική του Σκηνή θα φιλοξενήσει τον Αντώνη Αντύπα, ο οποίος μετά την παύση λειτουργίας του Απλού θεάτρου επανέρχεται στα θεατρικά πράγματα με το κλασικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» ( από 19/1).

Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία, αναδεικνύονται στο έργο του Ο’Νηλ, ενός συγγραφέα που γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής. Αν και δεν ανεβαίνει συχνά στην ελληνική σκηνή, το έργο είναι ένα κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα, τα οποία εμπνέουν τον σπουδαίο δραματουργό. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρία Κίτσου, Γιώργος Κέντρος και Γιώργος Χριστοδούλου, ενώ τη μουσική υπογράφει η Ελένη Καραΐνδρου.

Την ίδια ημέρα (19/1) κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το έργο της Μαρί Τζόουνς «Πέτρες στις τσέπες του» (1966) που ακροβατεί ανάμεσα στο υπαρξιακό δράμα και τη χολυγουντιανή σάτιρα, με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου να συμπρωταγωνιστούν και να συνσκηνοθετούν. Οι δυο τους θα γίνουν ο Τσάρλι Κόνλον και ο Τζέικ Κουίν, δύο, κομπάρσοι από το Κέρι της νοτιοδυτικής Ιρλανδίας, οι οποίοι με αφορμή τη συμμετοχή τους στα γυρίσματα μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής επιχειρούν να γράψουν το δικό τους έργο για να πάρουν λίγη από τη λάμψη των σταρ και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα των ντόπιων συμπολιτών τους.

Τη θεατρική μεταφορά του θρυλικού έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» θα παρουσιάσει από τις 21/1 στη σκηνή του Υπογείου, το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η ιστορία της Έμι και του Αλί που αφηγήθηκε το 1974 ο Γερμανός δημιουργός στην ταινία ορόσημο της καριέρας του «Angst Essen Seele Auf» ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα και πρωταγωνιστρία την Τάνια Τσανακλίδου.

tsanaklidou
Έξι χρόνια μετά την «Υπόθεση της Οδού Λουρσίν», το θέατρο Πορεία επιστρέφει στον Ευγένιο Λαμπίς (1815-1888), τον Γάλλο κωμωδιογράφο του 19ου αιώνα, που αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από την φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Fortunegreece.com