333999_10150528171851433_2133756819_o

Ο Idan Raichel έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Τσαλιγόπουλου θα κάνουν μιξάρουν μουσικά γλώσσες, κουλτούρες και πολιτισμούς.

Ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της World Music και pop star στην πατρίδα του, το Ισραήλ, ο Idan Raichel φέρνει το project του (Idan Raichel Music Project) στη χώρα μας. Ο συνθέτης και παραγωγός που κάνει μίξεις στις εθνικές μουσικές χωρών έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ερμηνευτές ανάμεσά τους η Αμερικανίδα ντίβα της neo-soul India.Arie, η Mayra Andrade από το Πράσινο Ακρωτήριο, η Marta Gomez από την Κολομβία, η Ana Moura από την Πορτογαλία, ο Γερμανός κόντρα – τενόρος Andreas Scholl, ο Vieux Farka Touré από το Μάλι και πολλούς άλλους.

INDIA - APRIL 12:  Idan Raichel, founder of the Israeli world music group 'IDAN RAICHEL' which is named after his name, in New Delhi with other members to celebrate the 15th anniversary of the establishment of Indo-Israeli diplomatic relations.  (Photo by Sudhanshu Malhotra/The India Today Group/Getty Images)

Το People τον πέτυχε στο Μιλάνο και εκείνος απάντησε με χαρά λίγο πριν έρθει για τη συναυλία στην Αθήνα (Gazarte) στις 4 Νοεμβρίου.

raichel_poster_ΝΟ_LOGOS

Μπορείς να μας πεις πως το Idan Raichel Music Project γεννήθηκε;

Το Idan Raichel Music Project ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια στο Τελ Αβίβ. Έχω ηχογραφήσει πάνω 150 μουσικούς και τραγουδιστές από διάφορα μέρη του κόσμου. 150 καλλιτέχνες με τον μικρότερο να είναι 16 ετών και τον μεγαλύτερο 91 ετών. Από την Αιθιοπία και το Μαρόκο, μέχρι την Κολομβία. Για κάθε «ήχο» συνεργάστηκα με διαφορετικούς μουσικούς και τραγουδιστές. Εγώ γράφω τη μουσική, κάνω ο ίδιος την παραγωγή και βάζω ψυχή στη μουσική. Κάποιες φορές τραγουδώ, αλλά αυτό το κάνουν κυρίως εκπληκτικά ταλέντα από κάθε γωνιά του πλανήτη, που μοιραζόμαστε μαζί τη σκηνή και το studio. Παρόλο που οι άνθρωποι την εντάσσουν στην κατηγορία της «World Music», στο Ισραήλ θεωρείται «mainstream». Όπως οι άνθρωποι ερωτεύονται σε διάφορες γλώσσες, υπάρχει η ποικιλία και οι διαφορές στις κουλτούρες, όπως και στον ήχο.

Ο ήχος σου είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών μουσικών οργάνων και ηλεκτρονικής μουσικής. Υπάρχουν κάποια παραδοσιακά Ελληνικά όργανα που σου αρέσουν και έχεις κατά καιρούς χρησιμοποιήσει;

Στη μπάντα μου, ένας από τους καλύτερους μουσικούς μου παίζει μπουζούκι. Η ελληνική μουσική είναι πολύ αγαπημένη στο Ισραήλ και πολλά τραγούδια διασκευάζονται και παίζονται στα ραδιόφωνα, είτε στην κανονική τους μορφή, είτε στη εβραϊκή διασκευή του. Νιώθουμε πως είμαστε συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και περιμένουμε με χαρά τη συναυλία, καθώς νιώθουμε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μοιραστούμε τη μουσική μας με το ελληνικό κοινό.

417126_10151112604771433_96019391_n

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες καλλιτέχνες γνωστοί στο Ισραήλ. Ποιους γνωρίζεις εσύ;

Δεν γνώριζα κάποιον πριν συμφωνήσουμε για τη συναυλία. Αλλά όταν άρχισα να εξερευνώ την ελληνική μουσική ζήτησα και μου έστειλαν πάρα πολλά τραγούδια πολλών καλλιτεχνών, για να επιλέξω. Κατέληξα σε αυτούς τους δύο επειδή πιστεύω πως μπορούμε να αποτελέσουμε μια «γέφυρα» ανάμεσα στις δύο χώρες και αισθάνομαι πολύ τυχερός που συμφώνησαν.

Έχεις έρθει για διακοπές στην Ελλάδα; Θα ήθελες να πας σε κάποιο συγκεκριμένο «ξακουστό» ελληνικό νησί;

Δεν έχω βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα και αυτό είναι αστείο γιατί ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και δεν έχω βρεθεί σε μια τόσο όμορφη χώρα τόσο κοντά στη δική μου. Φεύγω από τη χώρα που κάνω κάθε φορά συναυλία μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Αυτή τη φορά, όμως, πήρα ρεπό δύο ημερών, για να εξερευνήσω την Αθήνα, να συναντηθώ με μουσικούς και είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση. Οπότε οι αναγνώστες μας μπορούν να μου στείλουν στο λογαριασμό μου στο Facebook και το Instagram κάποιες συστάσεις.

socialWEBSITE-idanfinal