ethniki ellados

1. Γιατί πρώτη φορά μας έδειξε την ελληνική κοινωνία όπως είναι. Ούτε ωραιοποιημένη, ούτε τραβηγμένη.

2. Η Στάλλω είναι ο πιο τρελός χαρακτήρας που δημιούργησε ο Γιώργος Καπουτζίδης. Είναι πιο νέα από την Θεοπούλα, πιο καθημερινή από την Ντάλια, πιο έξυπνη από την Μπία, πιο τσαχπίνα από την Ζουμπουλία.

3. Γιατί δεν παρουσίασε τους gay ως ημίτρελες καρικατούρες του θεάτρου σκιών. Οι ομοφυλόφιλοι ήρωες του Καπουτζίδη δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να μείνεις στις σεξουαλικές τους επιλογές αλλά σχεδόν σε υποχρεώνουν να χαθείς στο βάθος της ψυχοσύνθεσής τους.

4. Μας έμαθε το curling που παλαιότερα θα νομίζαμε ότι είναι μέθοδος περμανάντ.

5. Δεν υπάρχει καλός και κακός. Ο κάθε χαρακτήρας κάνει λάθη, κάνει σωστά, αγαπάει, απεχθάνεται, αγκαλιάζει, πολεμάει. Όπως ακριβώς ο καθένας μας.

6. Η Μίνα Αδαμάκη πραγματοποίησε το μεγαλύτερο comeback των τελευταίων 20 ετών παίζοντας τον πιο μηχανορράφο χαρακτήρα που γέννησε η ελληνική μυθοπλασία. Κι όλα αυτά έχοντας μία μόνο έκφραση.

7. Κατάφερε να αποτυπώσει στο ρόλο του Κυριάκου Σαφέτα τον Νεοέλληνα με τις απατεωνιές του, τις λαμογιές, τα παπατζιλίκια του αλλά και την καλή του καρδιά. Ο Σαφέτας χρειάστηκε ένα όραμα για να αλλάξει. Το ίδιο και οι Έλληνες. Όλα άσπρα.

8. Ο ρατσισμός δεν είναι φρούτο που το συναντάς στην Ινδία αλλά φαινόμενο που συναντάς στην ελληνική κοινωνία. Το σήριαλ έδειξε και την έκταση αλλά και τους λόγους. Ακόμα και οι ήρωες που μισούν δεν το κάνουν επειδή τους το υποδεικνύει η φύση τους, όσο ο τρόπος που μεγάλωσαν. Και στο τέλος το πληρώνουν.

9. Μας υπενθύμισε πως ο μόνος εχθρός είναι ο κακός μας εαυτός.

10. Έδωσε στην Κωνσταντίνα Μιχαήλ τη δυνατότητα να “κεντήσει” με το παίξιμό της το ρόλο της Φρόσως. Ίσως η πιο ολοκληρωμένη καλλιτεχνική αποτύπωση της Ελληνίδας μάνας που καλύπτει, ανέχεται, καταπίνει και αντέχει μια κοινωνία φτιαγμένη από άνδρες για άνδρες. Η Φρόσω και η επανάστασή της είναι η δεύτερη ευκαιρία που ονειρεύεται και αξίζει κάθε γυναίκα που έμαθε να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα. Κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπος.

11. Το αναπηρικό καροτσάκι που ξένισε τόσο στα 2-3 πρώτα επεισόδια, πια δεν το παρατηρούμε. Και αυτό ήταν το στοίχημα. Να θυμηθούμε πως πάνω στα καροτσάκια υπάρχουν άνθρωποι με χαρακτήρα, άποψη, χιούμορ, μυαλό και ενδιαφέρον.

12. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκιαγράφησε αριστοτεχνικά τον επιχειρηματία που δάγκωσε συνεργάτες και οικογένεια για να ζήσει τη ζωή του με τη μικρούλα στα σκάφη και τις βίλες.

13. Η Σμαράγδα Καρύδη είναι ο μέσος Έλληνας. Η σκιπ της εθνικής ομάδας (και της ιστορίας) έζησε πλούτη, καταξίωση, αναγνώριση στη χρυσή εποχή της οικονομικής φούσκας και ήρθε η κρίση να της τα πάρει όλα. Όπως στους περισσότερους. Και να της αποδείξει πως τελικά τα περισσότερα πράγματα που είχε δεν της άνηκαν όπως εκείνη νόμιζε. Όπως στους περισσότερους. Και να της διαλύσει ακόμα και το σπίτι. Όπως στους περισσότερους.

14. Κάποιοι αστυνομικοί κάποιες φορές συνεργάζονται με  κάποιες παρακρατικές οργανώσεις. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ;

15. Τα bottox δεν φέρνουν την ευτυχία αλλά και να την φέρου, δεν θα σε αφήσουν να την δείξεις.

16. Μια παρέα μπορεί να αποτελείται από μια Ελληνίδα, μία Αφρικανή, μία Ανατολίτισσα και μια Κινέζα και να μην είναι διαφήμιση της Μπένετον.

17. Είναι η σειρά που σου δίνει τα μαθήματα που δεν πήρες ποτέ στο σχολείο, μέσα στο σαλόνι του σπιτιού σου.

18. Το bullying τρέφεται από την ανοχή σου. Ακόμα κι αν δεν απευθύνεται σε σένα. Μη σου πω, κυρίως τότε.

19. Καμιά φορά χειρότερο από να χαθείς εξ αιτίας μιας τραγωδίας, είναι να επιζήσεις από αυτή.

20. Τέλος μέσα από την ιστορία της Κατερίνας Παπουτσάκη, έδειξε πως ακριβώς λειτουργεί η showbiz πίσω από τη λάμψη και τα φώτα και πόσο «ωραία» περνάνε στα καμαρίνια γιατί μη ξεχνάμε πως αυτό βγαίνει στον κόσμο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Dimmerlin εδώ