GREECE

Πριν από μερικές μέρες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έδωσε επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που έχουν φύγει από τη Συρία λόγω του πολέμου Για πρώτη φορά ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια αναγάγοντας αυτή την μετακίνηση πληθυσμού σε μία από τις μαζικότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας και την πολυπληθέστερη των τελευταίων 25 ετών.  Και ενώ κάποιοι πρόσφυγες έχουν βρει ήδη συγγενείς και φίλους σε χώρες προορισμούς, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί σε διάφορα κράτη της Ευρώπης λόγω των κλειστών συνόρων, με την Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου μετά την Ασία να έχει πάνω 50.000 πρόσφυγες που πρέπει να φροντίσει και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, μέχρι τουλάχιστον να φτάσουν στο προορισμό τους. Και εκεί που τα κράτη και η γραφειοκρατία για άλλη μία φορά αποτυγχάνουν,  στη διαχείριση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου, οι εθελοντές, η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν να ανακουφίσουν αυτούς του πληθυσμούς που δεν είναι απλά νούμερα και στοιχεία, άλλα άνθρωποι με ζωές και ιστορίες.

Μέσα σε αυτό το μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά, ασυνόδευτα και μη, που χρειάζονται υλική και ψυχολογική υποστήριξη γιατί έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν, χωρίς να ευθύνονται και σε τόσο μικρή ηλικία, καταστάσεις που κάνεις άνθρωπος δεν θα πρέπει να βιώνει στη ζωή του. Φυσικά, το μέγεθος του προβλήματος όσον αφορά στα παιδιά δεν πέρασε απαρατήρητο από το Save the Children, έναν οργανισμό που εδρεύει στο Λονδίνο και ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο.

save the children people 163 (9)

Συζητώντας με τους ανθρώπους του οργανισμού στις εγκαταστάσεις τους (υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω), όλοι έχουν να διηγηθούν ένα περιστατικό με παιδιά, ιστορίες που κανονικά θα έπρεπε να ανήκουν σε κάποιο μακρινό παρελθόν. Όπως αυτή της Hanan, μια σαραντάχρονης καθηγήτριας πανεπιστημίου, η οποία έφυγε από τη Συρία για να σώσει τα τρία της παιδιά. Η ζωή τους εκεί είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού η Hanan και ο σύζυγός της δεν μπορούσαν να δουλέψουν και έπρεπε να κρατήσουν τα παιδιά σε κλειστούς χώρους, επειδή ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο για αυτούς να βγουν έξω από το σπίτι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια τα παιδιά μας δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο, ούτε και εμείς στη δουλειά μας», έλεγε χαρακτηριστικά η Hanan. «Ο γιος μου δεν ξέρει τι είναι οι κούνιες ή τσουλήθρες γιατί ήταν πάντα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά παιδιά σαν το παιδί μου. Εγώ και ο σύζυγός μου προσπαθήσαμε να τους διδάξουμε κάποια μαθηματικά και λίγα αγγλικά, αλλά δεν ήταν εύκολο» διηγιόταν δακρυσμένη η πρόσφυγας στους ανθρώπους του Save the Children.

GREECE

«Η μεγαλύτερη κόρη μου θέλει να γίνει γιατρός και η μικρότερή μου που είναι μόλις έξι αγαπά το μαγείρεμα, αλλά θέλει να γίνει καθηγήτρια, σαν κι εμένα. Χαίρομαι που τα παιδιά μου έχουν την ευκαιρία να πηγαίνουν στους χώρους που έχει στήσει το Save the Children για να ζωγραφίσουν και να παίξουν με άλλα παιδιά» έλεγε η μητέρα καθώς περιέγραφε τη βοήθεια που έλαβε από τον οργανισμός. «Η Hanan ελπίζει ότι μια μέρα θα πάει πίσω στη Συρία, αλλά για τώρα θέλει απλώς να είναι κάπου ασφαλής με την οικογένειά της» μου ξεκαθαρίζουν οι συνεργάτες του Save the Children στην Ελλάδα.

To Save the Children είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των παιδιών ανά τον κόσμο σε περιοχές που τα δικαιώματά τους πλήττονται. Τα μέλη του δουλεύουν σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν ότι οι ανήλικοι που δυσκολεύονται περισσότερο, έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στην προστασία της ίδια της ύπαρξης τους.

Save the Children Staff play with children at the CFS.

Κάθε γνωριμία και συζήτηση με τους συνεργάτες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις, φέρνει στην επιφάνια και μια ιστορία. Η Ευθυμία Τσίγκα, συντονίστρια διανομής τροφίμων, μου διηγείται την ιστορία του μικρού Μοχάμεντ: «Μερικές φορές, όταν γελάς και παίζεις με τα παιδιά, ξεχνάς τις τραυματικές εμπειρίες που πρέπει να έχουν περάσει. Όπως ο τρίχρονος Μοχάμεντ, ο οποίος ερχόταν κάθε φορά να περπατήσει μαζί μου κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων. Μια μέρα ενώ περπατούσαμε μπροστά από τη σκηνή του, η θεία του, τον κάλεσε να μείνει μαζί της. Άρπαξε το χέρι μου και με τράβηξε να πάω μαζί του. Ρώτησα τη θεία του τι συνέβαινε και μου είπε ο Μοχάμεντ δεν θέλει να είναι μαζί τους γιατί μια βόμβα εξερράγη στο σπίτι τους και η μητέρα του σκοτώθηκε, με αποτέλεσμα να δει τον πατέρα του να κουβαλάει το σώμα της νεκρής μητέρας του. Σοκαρίστηκα. Μπήκε στην καρδιά μου όταν σκέφτηκα ότι είχα τον βοηθήσει να ξεχάσει την τρομακτική εμπειρία του μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και εστώ και για λίγο έγινε και πάλι ένα φυσιολογική ευτυχισμένο παιδί».

Από τον Αύγουστο του 2015, αντικρίζοντας το μέγεθος της κρίσης στη χώρα μας, ο οργανισμός αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα και να παρέχει βοήθεια στα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Το Save The Children έχει δημιουργήσει χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στα στρατόπεδα, όπου μπορούν να μάθουν, να παίξουν και να έχουν πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αν τη χρειαστούν. Επίσης έχει στήσει υποδομές όπου οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν χωρίς να είναι σε κοινή θέα, να καθαρίσουν τα μωρά τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και δωρεάν σίτιση. Ακόμα για τις μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν, αφού εξετάσουν την κατάσταση τους, παρέχουν βρεφικό γάλα σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον.

save the children people 163 (5)

Η Άννα Παντελιά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας μας είπε: «Δουλεύοντας με τα παιδιά μπορεί να είναι απροσδόκητα συγκινητικό και συναισθηματικό. Μια μέρα όταν πήγαινα με τα πόδια στο γραφείο κοντά στο σταθμό της Βικτώριας, ένα νεαρό αγόρι με σταμάτησε και μου έδωσε ένα μικρό λευκό λουλούδι. Όταν τον είδα, τον αναγνώρισα αμέσως. Ήταν πριν από μερικές ημέρες σε έναν από τους χώρους μας που παίζουν τα παιδιά. Έμεινα έκπληκτη από το γεγονός ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με αναγνώρισε ανάμεσα στο πλήθος και μου έδωσε ένα λουλούδι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή».

Ο οργανισμός παρέχει επίσης καταφύγιο για τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους για να διασφαλιστεί πως ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ότι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στο εγγύς μέλλον το Save the Children θα στήσει χώρους εκμάθησης σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, ώστε τα παιδιά των προσφύγουν να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους που διέκοψαν λόγω του πολέμου.

Στις εγκαταστάσεις του Save the Children αναπτύσσονται ισχυροί και ανιδιοτελείς δεσμοί. Η Μαρίνα Κούλινα, συντονίστρια διανομής τροφίμων και αυτή μας είπε ότι δεν θα ξεχάσει τη στιγμή που περπατούσε προς στο van διανομής και ένιωσε δεκάδες λουλούδια να πέφτουν πάνω της. «Ήταν από ένα κορίτσι που μοιραζόμασταν έναν ξεχωριστό δεσμό» μας λέει. «Πού ήσουν;» τη ρώτησε το κορίτσι γιατί έλειπε για τέσσερις ημέρες εκτός camp. «Μου έλειψες» συνέχισε. « Και εμένα μου έλειψες» της απάντησε η συνεργάτης του Save the Children. «Μου έλειψες τρεις μέρες, τέσσερις, πέντε …» συνέχισε το μικρό κορίτσι. Μετά από μερικές εβδομάδες μαθημάτων Αγγλικών, τα «μου έλειψες» έφτασαν στο ένα εκατομμύριο. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την είδε καθώς το στρατόπεδο της Ειδομένης  δεν υπάρχει πια.

save the children people 163 (12)

Στις καμπάνιες του Save the Children για την ευαισθητοποίηση απλών ανθρώπων συμμετέχουν αφιλοκερδώς mega stars, που θέλουν να βοηθήσουν το σκοπό του οργανισμού. Από την Julianne Moore και την Jennifer Garner,  μέχρι τον Cristiano Ronaldo και τη Rachel Zoe, είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που ασκούν επιρροή παγκοσμίως και έχουν συμμετάσχει σε ενέργειες του οργανισμού.

Όταν γνωρίζω τη Μαρία Παντελιά, ανιματέρ στους χώρους απασχόλησης των παιδιών, μου λέει πως δεν μπορεί ξεχωρίσει μια ιδιαίτερη στιγμή, γιατί απλά δεν είναι μόνο μία. Επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Είναι το πώς τα παιδιά λένε το όνομά της, την αγκαλιάζουν ή την κοιτούν στα μάτια. Είναι το γεγονός ότι είναι πάντα με ανυπομονησία περιμένουν να τη δουν κάθε μέρα και μπορεί να τα βοηθήσω ώστε να ξαναέρθει το χαμόγελο στα χείλη και να ξεχάσουν όσα έχουν περάσει.

Τα βίντεο -υψηλής αισθητικής- του Save the Children, με πρωταγωνιστές παιδιά που διηγούνται την ιστορία τους και την καθημερινότητά τους, γίνονται viral παγκοσμίως.

save the children people 163 (11)

Η Ελευθερία Σίντρου, υπεύθυνη για την πρόνοια των παιδιών μας είπε: «Δουλεύοντας με τα παιδιά κάθε μέρα είναι πολύ ιδιαίτερη. Οι πιο αξιομνημόνευτες στιγμές που εργάζονται σε αυτό απάντηση είναι όταν τα παιδιά τρέχουν να με αγκαλιάσουν το πρωί, καθώς μπαίνω στο στρατόπεδο ακούγοντας τα να φωνάζουν το όνομά μου. Με όλα όσα έχουν περάσει, μένω πάντα έκπληκτη από τη συμπόνια και την ανθεκτικότητά τους που δείχνουν».

Περισσότερα για το Save the Children και τη δράση τους, αλλά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε μπορείτε να βρείτε εδώhttp://www.savethechildren.org.uk/

save the children people 163 (2)

Save the Children Facts

  • Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015.
  • Περισσότεροι από 52.700 πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
  • Οι κύριες εθνικότητες των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι Σύριοι (49%), Αφγανοί (25%) και Ιρακινοί (15%).
  • Το Save the Children έχει βοηθήσει περισσότερους από 348.000 μετανάστες και πρόσφυγες συμπεριλαμβανομένου 126.000 παιδιά.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.