Πόσες σκέψεις περνούν κάθε ημέρα από το μυαλό μας;

Η σωστή απάντηση είναι 60.000. Πόσες από αυτές είναι αρνητικές;

Το 80-90% δυστυχώς!

Για αυτούς τους 60.000 λόγους είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε λίγο zen στη ζωή μας,

Και δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι δάσκαλοι του zen  από τις ίδιες τις γάτες μας.

Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι αλλά και μοναχοί είχαν για συντροφιά μια γάτα, κυρίως για λόγους παρατήρησης και διαλογισμού.

5  πράγματα που μαθαίνουμε από τις γάτες αναφορικά με το Zen

Be water my friend -Bruce Lee

Παρατηρήστε την γάτα σας πως πίνει νερό, είναι παρόν στη στιγμή, κλείνει τα μάτια, συγκεντρώνεται και όλο της η ύπαρξη γίνεται ένα με το νερό. Πιείτε το νεράκι σας αργά και συνειδητά, βάλτε δροσερό αν επιθυμείτε και αφήστε το να κυλήσει μέσα σας και να σας ενυδατώσει.

Η τέχνη του να περπατάς αθόρυβα

Δες  πως περπατάει η γάτα σου, αθόρυβα και συνειδητά, ούτε μια λάθος κίνηση, η πίεση που εφαρμόζει η πατούσα στο πάτωμα είναι τόση όση της επιτρέπει να κινείται αλλά να κάνει και ένα ελαφρύ μασάζ στο πέλμα της. Περπάτησε  με χάρη, και άκου το σώμα σου, ακούμπησε τα πέλματα σου στο πάτωμα και νιώσε όλη την κίνηση, θα αισθανθείς  τους ξεχασμένους σου  γοφούς, και η κοιλιά σου θα αρχίσει να γραμμώνει αντί να φουσκώνει έαν περπατάς συνειδητά.

Zen είναι το διάστημα μεταξύ 2 σκέψεων

Οι γάτες είναι είναι ήρεμες και ταυτόχρονα σοφές, υπάρχουν και αυτό από μόνο του αρκεί. Δεν σκέφτονται τι έγινε χθες, δεν σκέφτονται τι θα γίνει μετά. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις  την αξία σου, είσαι εκεί που χρειάζεται και είσαι  αρκετός για την μεγαλύτερη εικόνα τώρα!

Ότι κάνεις να το ζεις

Μην κριτικάρεις τον εαυτό σου, οι γάτες δεν κρίνουν τίποτε, όταν τρώνε τρώνε, όταν κοιμούνται κοιμούνται, όταν παίζουν παίζουν, έτσι η ζωή είναι πραγματικά απλή και ανέμελη.

Άκου τη σιωπή

Δεν είναι τυχαίο που οι γάτες νιαουρίζουν μόνο όταν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του ανθρώπου, στην πραγματικότητα είναι πολύ σιωπηλές μεταξύ τους. Εμπνεύσου από αυτό και κάνε πιο πυκνές τις σιωπές σου, κοίτα πόση φλυαρία υπάρχει γύρω σου, αφιέρωσε μερικές στιγμές μέσα στη μέρα για λίγη σιωπή. Η σιωπή παύει τον θόρυβο και σου επιτρέπει να ακούσεις τον ήχο της καρδιάς σου. Αλήθεια, πότε άκουσες την καρδιά σου τελευταία φορά;