Το Πάσχα είναι η γιορτή των Χριστιανών, μέσα στην καρδιά της άνοιξης και πρόδρομος του καλοκαιριού.

Ως είθισται το Πάσχα οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να το περάσουν στο εξοχικό τους, στο χωριό τους ή σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Εμείς σας προτείνουμε πέντε προορισμούς στην Ελλάδα που αξίζει-αν όχι τώρα- κάποια στιγμή να επισκεφθείτε καθώς και τα έθιμά τους.

 

1. Κέρκυρα- «Μπότηδες»

Στην κορυφή της λίστας με τις διακοπές του Πάσχα είναι η Κέρκυρα, με έθιμα που ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων και καταλήγουν στην Κυριακή του Πάσχα, με το πιο γνωστό και φαντασμαγορικό απ’ όλα τους «Μπότηδες».

Το Σάββατο της Ανάστασης στις 9 το πρωί ξεκινά η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ στις 11 π. μ γίνεται η πρώτη Ανάσταση. Τότε, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και πολλοί τουρίστες, βγαίνουν στα μπαλκόνια του σπιτιού τους, τα οποία  έχουν ανθοστολίσει, και πετούν τους «Μπότηδες». Οι «Μπότηδες» είναι πήλινες κανάτες με στενό στόμιο και χερούλια για την μεταφορά τους. Αυτό το έθιμο είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος, καινούργια. Οι Κερκυραίοι με την σειρά τους  οικειοποιήθηκαν αυτό το έθιμο και το πραγματοποιούν το Πάσχα αντικαθιστώντας τα παλιά αντικείμενα με πήλινες κανάτες.

Όλη η Κέρκυρα βοά στον θόρυβο που κάνουν οι κανάτες και το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης του Χριστού αντηχεί σε όλο το νησί.

2. Ύδρα- Θαλασσινή περιφορά επιταφίου

Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιφορές επιταφίου στην Ελλάδα γίνεται στην Ύδρα και είναι θαλασσινή. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμίνια, στην Ύδρα, η περιφορά του επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής καταλήγει μέσα στο νερό. Οι κουβαλητές του Επιταφίου μπαίνουν μέσα στο νερό μέχρι τα γόνατα και ακουμπούν τα πόδια του μέσα στο νερό για να τo καθαγιάσουν. Το μεγαλοπρεπές θέαμα προκαλεί δέος και συγκίνηση στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού που το παρακολουθούν με ευλάβεια.

3. Λεωνίδιο- Τα αερόστατα της Ανάστασης.

Οι κάτοικοι στο Λεωνίδιο προτιμούν να διαδώσουν το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης με ένα διαφορετικό αλλά πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Τη στιγμή που ο ιερέας ψάλλει  το «Χριστός Ανέστη» οι πέντε ενορίες της περιοχής απελευθερώνουν στον ουρανό εκατοντάδες πολύχρωμα «αερόστατα». Τα αερόστατα που είναι φτιαγμένα εβδομάδες πριν την Ανάσταση από τα παιδιά του χωριού, και συνήθως έχουν χρώματα μπλε, πράσινο πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο. Το θέαμα διαρκεί περίπου μισή ώρα. Τόσο οι ενορίτες όσο και οι τουρίστες περιμένουν πως και πως αυτή τη στιγμή παίζοντας ακόμα και στοιχήματα για το πόσα από τα αερόστατα θα καταφέρουν να «μείνουν ζωντανά» και δεν θα καούν στην διαδρομή τους προς τον ουρανό.

4Ρόδος- Το κάψιμο του Ιούδα

Το πιο γνωστό έθιμο στο νησί των Ιπποτών είναι το «κάψιμο του Ιούδα». Την Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι της Ρόδου ανάβουν μια μεγάλη φωτιά, τον «Καλφουνό», με ξύλα που έχουν μαζέψει και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα ως συμβολισμό στην προδοσία του στο πρόσωπο του Ιησού. Η φωτιά πρέπει να κρατήσει αναμμένη ως την Ανάσταση που καίγεται ολοκληρωτικά το ομοίωμα του.

5Χίος Ρουκετοπόλεμος

Ο τελευταίος αλλά και ο πιο… ηχηρός Πασχαλινός προορισμός είναι η Χίος. Με διαφορά η πιο φασαριόζικη  Ανάσταση με τον ρουκετοπόλεμο στο Βρόνταδο. Το έθιμο που έχει καταγωγή από την Τουρκοκρατία πραγματοποιείται το βράδυ της Ανάστασης. «Πρωταγωνιστές» της βραδιάς είναι οι δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής. Οι δύο εκκλησίες πετούν χιλιάδες ρουκέτες στον ουρανό χαρίζοντας στους κατοίκους ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Στόχος τους είναι να «χτυπήσουν» τα καμπαναριά των δύο εκκλησιών ενώ νικητής είναι εκείνου που θα καταφέρει να πετύχει  περισσότερες φορές τον στόχο. Αν και το έθιμο έχει δημιουργήσει εντάσεις και ορισμένες χρονιές έχει απαγορευθεί λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από τη φωτιά των ρουκετών δεν σταμάτα να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που αξίζει να δεις από κοντά.