showbiz 3

Showbiz βρίσκεστε εδώ με την κατηγορία ότι έχετε διαπράξει βαρύτατα και ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού κοινού. 

Κατηγορείστε ότι μεγαλώσατε τα κορίτσια με την ελπίδα πως θα γίνουν οι σταρ της διπλανής πόρτας, αρκεί να περάσουν από το κρεβάτι του διπλανού γραφείου. Ότι δείξατε σε πάρα πολλά κορίτσια και αγόρια πως όλα λύνονται όταν στο βωμό της «επιτυχίας» ξεπουλήσεις κάθε σου οπή.

Κατηγορείστε ότι γιγαντώσατε την κοινωνία των αγραμμάτων, διαφημίσατε την άγνοια ως προτέρημα και την ελαφρότητα ως στάση ζωής. Ένα ασταμάτητο τσιφτετέλι αξιών που όσο πιο πολύ το χορεύεις τόσο πιο πολύ τις ξεχνάς. Ένα φεστιβάλ τρέσας με πρεσβευτές πολύχρωμες καρικατούρες που φέρονται ως barbies. Και πράγματι μοιάζουν. Είναι το ίδιο πλαστικές.

Κατηγορείστε ότι ευλογήσατε τις καριέρες αυτών που εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Δώσατε άλλοθι σε ανθρώπους που αντί να χρησιμοποιήσουν το κοφτερό μυαλό τους και την έξυπνη ατάκα τους για να ερεθίσουν τα μυαλά των τηλεθεατών – και όχι μόνο – τα βούτηξαν στη λήθη της βλακείας. Φιλιούνται, αγκαλιάζονται ενώ στο βάθος κομματιάζονται.

Κατηγορείστε ότι μετατρέψατε τις τυχάρπαστες σε κυρίες. Με το μαγικό σας ραβδάκι επιτρέψατε σε όλες αυτές που έπρεπε να μείνουν στην αφάνεια να γίνουν πρωτοσέλιδα. Και από πρωτοσέλιδα να εξελιχθούν σε σύμβολα και από σύμβολα σε κοινωνικές σταθερές. Καταντήσατε την κοινωνία μια κοινωνία πρωτοσέλιδων με πρόσωπα διπρόσωπα. Πρόσωπα που πίσω από την πληρωμένη τους λάμψη κρύβεται λάσπη, βόθρος και άλλα λήμματα ψυχής. Ακάθαρτες προσωπικότητες πασπαλισμένες με άφθονο γκλίτερ.

Κατηγορείστε πως θεμελιώσατε και συντηρήσατε ένα τεράστιο εκτροφείο ξανθών υπάρξεων με «επιτηδευμένη» αφέλεια και ελαφρές έως ανύπαρκτες αντιστάσεις. Γαλουχήσατε μια γενιά με «ιδανικά» που της τα δίδαξαν τα «κορίτσια της διπλανής πόρτας», μαθαίνοντάς την πως η καριέρα γίνεται μπουσουλώντας στα τέσσερα. Μια γενιά που σήμερα αποδεικνύει πόσο καλά έμαθε το μάθημά της. Κάθεται στα γόνατα του εκάστοτε αφεντικού και εξαπολύει ύβρεις, απολύει επαγγελματίες και λειτουργεί με όπλο την ατιμία.

Κατηγορείστε πως ακόμα κι αυτό το αγαθό που λέγεται οικογένεια το λερώσατε με την ματαιοδοξία σας. Το καταντήσατε μια καλοστημένη παράσταση με κομπάρσους παιδάκια που μεγαλώνουν δίπλα σε γονείς που δεν αγαπήθηκαν αλλά συνεταιρίστηκαν με στόχο την αμφίβολη φήμη τους. Για να καλύψουν προσωπικές επιλογές, για να ανεβάσουν νούμερα, για να αλλάξουν image. Όλα τίποτα περισσότερο από ένα κακό θέατρο. Ένα θέατρο του παραλόγου χωρίς θεατές.

Κατηγορείστε πως απαξιώσατε τη δημοσιογραφία. Από λειτούργημα και όπλο απέναντι στην εξουσία, έγινε η διέξοδος όλων αυτών που είτε δεν είχαν φωνή να γίνουν τραγουδιστές, είτε στερούνταν υποκριτικού ταλέντου ώστε να ανέβουν στο σανίδι. Έψαχναν μια τρύπα για να χωθούν στο σάπιο οικοδόμημά σου και βαφτίστηκαν ρεπόρτερς και αρθρογράφοι χωρίς καλά-καλά να ξέρουν πως «σύνταξη»  δεν είναι μόνο αυτό που λαμβάνει η γιαγιά τους στο τέλος του μήνα. Ήθελαν απλά να έχουν ένα λόγο να αποκαλούν τον «καλλιτέχνη» με το μικρό του όνομα, να αυξήσουν τους followers στο τουίτερ και να αποκτήσουν τη δική τους θέση στις λεζάντες. Κοριτσάκια που είχαν στενές σχέσεις με τους διευθυντές, αγοράκια που είχαν προσωπικές σχέσεις με τις αρχισυντάκτριες.

Όμως, κατηγορούμενη, δε σας αρκούσε αυτό κι έτσι δημιουργήσατε και άλλο τέρας με τη μάσκα του δημοσιογράφου. Πήρατε την κατίνα της γειτονιάς και την κάνατε επάγγελμα. Απέκτησαν γνώμη και ισχύ άνθρωποι που στο βιογραφικό τους σημαντικότερη στιγμή ήταν είτε η τηλεδιαιτησία σε καυγάδες που κατέληγαν σε σοφτ-πορνό εικόνες, είτε η ενασχόληση με τα απορρίμματα της κάθε σοουμπιζοπερσόνας.

Κατηγορείστε ότι δώσατε την ψευδαίσθηση στους stars ότι θα λάμπουν για πάντα. Προσπαθήσατε να μας εξαναγκάσετε να τους χειροκροτούμε ό,τι κι αν κάνουν. Είτε παίζουν Μπρεχτ, είτε σε διαφήμιση σνακ, είτε σκίζοντας πουκάμισα, είτε απαγγέλουν χορικά του Ευριπίδη. Ειδικοί σε όλα, πρωταθλητές ακόμα και σε γήπεδα που ποτέ δεν ίδρωσαν τη φανέλα. Φαιδροί σε πράγματα σοβαρά, σοβαροί σε πράγματα φαιδρά. Κι αν ποτέ κανείς τολμήσει να φέρει αντίρρηση τότε υψώνετε το γιαταγάνι  του ισοπεδωτισμού και παίρνετε κεφάλια. Η δικτατορία του στρας. Μόνο που όση λάμψη υπάρχει έξω, τόση σαπίλα κρύβεται μέσα.

Κατηγορείστε ότι καταντήσατε τη μουσική πατσαβούρι. Θάψατε τις καλές φωνές, θάψατε το ταλέντο, θάψατε ό,τι μπορούσε να λάμψει αυτόφωτα. Από το ραδιόφωνο δεν ακούγονται πια παρά πληρωμένα σουξεδάκια της χαρτοπετσέτας, τραγουδισμένα από παράφωνες καλλίγραμμες μαϊμούδες. Ακούγοντας κανείς αυτούς που εσείς έχετε – αυθαίρετα  και άκριτα – χρήσει τραγουδιστές και τραγουδίστριες, εύκολα μπορεί να καταλάβει πως ο μπαμπάς του «καλλιτέχνη» ή της «καλλιτέχνιδας» πρέπει να πούλησε τα χωράφια στην Κρήτη τσάμπα και βερεσέ αφού το παιδί του και καριέρα δεν θα κάνει και τα χωράφια δεν θα ξαναγυρίσουν. Ακούγοντας ραδιόφωνο, ο καθένας  μπορεί εύκολα να καταλάβει τα γκομενικά του μεγαλοστελέχους από την πρωτοεμφανιζόμενη του μήνα.

Κατηγορείστε πως δεν σεβαστήκατε ούτε τα παιδιά. Βουτήξατε την ελπίδα του μέλλοντος μέσα στη βρώμα. Φυσικά, εννοείται, τα ξένα παιδιά. Όχι τα δικά σας. Τα δικά σας ποτέ. Τα δικά σας παιδιά τα θέλετε στις σελίδες των περιοδικών με μωσαϊκό και πλάτη φωτογραφημένα, όπως άλλωστε είναι και το σωστό. Τα ξένα όμως τα παραδίνετε ανενδοίαστα να σφαγιαστούν στον χασάπη της προβολής. Τα βάζετε να διαφημίσουν τα ρούχα που σχεδιάζετε ντυμένα σαν λολίτες – χωρίς καλά-καλά να έχουν πατήσει τα 10, τα βγάζετε στην εκπομπή σας θέλοντας να ενισχύσετε το δράμα της μητέρας με τα οικονομικά προβλήματα. Κι όταν σας πάρουν χαμπάρι και ξεκινήσει ο πετροπόλεμος υπενθυμίζετε πως όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος.

Σωστά έχουν όλοι δικαίωμα στο λάθος, όχι όμως μόνο σε αυτό και όχι μόνο εσείς. Και πάντως σίγουρα κανείς δεν έχει δικαίωμα στο εσκεμμένο λάθος.  Κατηγορείστε τέλος, showbiz,  γιατί δεν αντέχεται άλλο η υπερφίαλη συμπεριφορά σας. Κανείς, εκτός από τους ευνοούμενούς σας, δεν σας αντέχει. Δεν αντέχεται αυτή σας η πλευρά  που πατάει επί πτωμάτων, μεταφορικά και κυριολεκτικά, προκειμένου να διατηρηθείτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στην επιφάνεια ενός κομψού βούρκου που μέσα του κρύβει διαλυμένες ζωές, καταπατημένες αξιοπρέπειες και λυκοφιλίες. Και δυστυχώς, αυτή σας η πλευρά είναι πλέον και η μοναδική.

Για όλους αυτούς τους λόγους  κατηγορουμένη – showbiz – , θεωρείστε ένοχη.

Διαβάστε όλα τα θέματα του blog εδώ