Από τον Γιώργο Πράτανο,

Το Πλωμάρι, το γραφικό χωριό των τριών χιλιάδων κατοίκων στα νότια παράλια της Λέσβου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η «Μέκκα του εθνικού μας ποτού», του ούζου. Εκεί, στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, ένα μουσείο που έχει στηθεί με μεράκι ταξιδεύει τους επισκέπτες του στο ένδοξο και γευστικό παρελθόν του τόπου.

Για χρόνια ο Πλωμαρίτης Ισίδωρος Αρβανίτης, οπαδός της τελειότητας, επιδιδόταν σε δοκιμές για να βρει τη συνταγή εκείνη που θα έδινε το καλύτερο ούζο του κόσμου. Το 1894 είναι η χρονιά-ορόσημο, αφού πλέον είναι σίγουρος και ξεκινά την παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Εκατόν είκοσι επτά χρόνια αργότερα, με την ίδια μυστική συνταγή, στα ίδια καζάνια, με παρόμοιο μεράκι και ακόμη πιο υψηλή ποιότητα υλικών, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου συνεχίζει να πρωταγωνιστεί. Το ούζο, το εθνικό μας ποτό επί αιώνες, αφήνει μια γεύση ιστορίας στα χείλη. Παρόμοια γεύση ιστορίας δοκιμάζει κανείς στο Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου», που λειτουργεί στο αποστακτήριο, στην καρδιά ενός ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι. Τα χειροποίητα χάλκινα καζάνια –που φτιάχνονται από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι σήμερα, οι άμβυκες, τα δοχεία συλλογής αποστάγματος, τα ταπωτικά πωμάτων, τα μηχανήματα επικόλλησης ετικετών – ετικετέζες τότε– εισάγουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο μυσταγωγίας.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου εξάγεται σε 37 χώρες. Υπερηφανεύεται τόσο για το διπλό χρυσό μετάλλιο στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World Spirits Award με το χαρακτηρισμό «World Class, Extraordinary Product» όσο και για το πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό των «Αιωνόβιων Brands» (2016). Έτσι, το Ούζο Πλωμαρίου δεν θεωρείται κορυφαίο μόνο για τη μυστική συνταγή του εμπνευστή του, αλλά και το συνδυασμό του συναισθήματος με τη σύγχρονη γραμμή παραγωγής και το μοντέρνο branding. Όλα είναι επιτυχημένα όταν συνδυάζονται αρμονικά. Το δίδαξε πρώτος ο Ισίδωρος Αρβανίτης.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.