gianna agelopoulou daskalaki

Η Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου είναι η αγαπημένη μου ηρωίδα. Αγαπάω κάθε τι πάνω της γιατί αξίζει μια περιουσία. Προσεγμένη πάντα σε εμφάνιση και με ένα μυαλό κοφτερό που δεν σταματάει λεπτό να δουλεύει, η άλλοτε επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζει να απασχολεί με την κάθε της εμφάνιση, πόσο μάλλον λέξη.

Μπορεί να κρύβει καλά τη χαρά αλλά και το θύμο και να μην αφήνει το πρόσωπο της να μορφάζει το κάθε συναίσθημα, αλλά τελικά η γλώσσα του σώματος πρόδωσε χθες την έκδηλη χαρά της. Στην εντυπωσιακή της εμφάνιση στη εκλογική εκπομπή του Alpha, ουσιαστικά δήλωσε ανοιχτά την στήριξη της στη νέα κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Παρόλα αυτά, είχε μια διάθεση νευρική. Ήταν ο Αντώνης Σρόιτερ που την βομβάρδισε με «αδιάκριτες» ερωτήσεις; Η Έλλη Στάη που την ανταγωνιζόταν σε φρεσκάδα; Ή ο ανάδρομος; Ουδείς δεν ξέρει.

Υπήρξαν όμως κάποιες στιγμές που έκαναν το δεξί της φρύδι να σηκωθεί ακόμα περισσότερο, όπως είδαμε στο αυτοκρατορικό τηλεοπτικό παράθυρο -που αν είχε πραγματικό μέγεθος μάλλον θα ξεπερνούσε τα τετραγωνικά ενός οροφοδιαμερίσματος. Υπέρ της αλλαγής και της πραγματικής πραγματικότητας, όπως τόνισε, κατάφερε τελικά να διατηρήσει την ψυχραιμία, αν και υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκε να προσπαθήσει λίγο περισσότερο:
gianna

  1. Η στιγμή που η Έλλη Στάη τη ρώτησε αν συμφωνεί συνολικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου την «έβαλε στη θέση της» λέγοντας πως «η επόμενή σας ερώτηση θα ήταν αν θα έχω ψηφίσει». Ερώτηση που τελικά έκανε ο Αντώνης Σρόϊτερ με διαφορά δεκαλέπτου για να πάρει την απάντηση «δεν έχω πει ποτέ».
  1. Η στιγμή που ο Αντώνης Σρόιτερ τόλμησε να βάλει μια άνω τελεία, διακόπτοντας την κουβέντα τους επειδή κάποιος πρώην της Βίσση θα μιλούσε στο Ζάππειο (εδώ που τα λέμε είχε ένα δίκιο γιατί ο πρωθυπουργός χθες ήταν, σήμερα δεν είναι). Τελικά, ο Αντώνης Σαμαράς μπήκε στο αυτοκίνητό του και δεν έκανε δηλώσεις.
  1. Η στιγμή που ερωτήθηκε αν μέλος της οικογένειάς της θα μπορούσε να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο γιος της, Παναγιώτης, έχει εκδηλώσει ανοιχτά συμπάθεια για την συγκεκριμένη παράταξη. Διευκρίνισε πως ο γιος της σπουδάζει στις ΗΠΑ και δεν μπόρεσε καν να έρθει να ψηφίσει, λέγοντας «το αν μέλος Αγγελοπούλου είναι στην κυβέρνηση, αυτή είναι μια τελείως σουρεαλιστιή ερώτηση και βεβαίως δεν θα πάρετε απάντηση».
  1. Η στιγμή που ο Δήμος Βερύκιος τη ρώτησε για το αν στην κεκλεισμένων των θυρών πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε παρούσα για να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για την πατρίδα στη νέα κυβέρνηση. «Μην συνεχίζετε», τον φρέναρε, τονίζοντας πως πριν τον (αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) Τσίπρα είδε και τον (πρωθυπουργό μέχρι χθες) Σαμαρά για να συζητήσουν για την επίσκεψη Κλίντον την άνοιξη. «Κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ανοιχτών των θυρών, ουσιαρικά, καθώς δεν υπήρχε πρόθεση να κρύψουμε τη συνάντησή μας», έβαλε και τον Βερύκιο στη θέση του.
  2. Η στιγμή που την ακούσαμε να λέει στην Έλλη Στάη «Κυρία Στάη, είστε λίγο καθυστερημένη…», όταν η δημοσιογράφος αναρωτήθηκε αν από τη στιγμή που θέλει να έχει παρέμβαση, θέλει να έχει και ρόλο, διαφορετικά για παράδειγμα θα έγραφε ένα βιβλίο. Σιωπή. Παγωμάρα. Τόσο στο στούντιο όσο και στα σπίτια που παρακολουθούσαν την συνομιλία. Δημοσιογραφικοί κύκλοι λένε πως το Mont Blanc εκείνη την ώρα στα χέρια της Έλλης πέρασε δύσκολες στιγμές. Φωτιές πέταγαν και τα μάτια της. Μέχρι που η Yianna διευκρίνισε πως εννοούσε πως η ερώτηση της Στάη έγινε καθυστερημένα, καθώς είναι κάτι που την ρωτούν από το 1990 που παντρεύτηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Βαθιές ανάσες.

Για να παραφράσω την αγαπημένη της φράση του Ντε Τοκβίλ: Η βασίλισσα που έχουμε είναι αυτή που τελικά μας αξίζει.

Διαβάστε επίσης:

Έλλη Στάη: Θα κατέβει στην πολιτική;

Έλλη Στάη: «Οι άντρες ήταν ανταγωνιστικοί με εμένα»

Έλλη Στάη: «Ο γιος μου πια με φωνάζει φιλαράκι»